Επιτυχημένη η 1η συνάντηση των εθελοντών του Δήμου Πύλης


Πλήθος κόσμου, ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Κουφογάζος, οι αντιδήμαρχοι Αθανάσιος Πλαβός, Γιάννης Κουτσονάσιος και Γιάννης Σουφλιάς, πολλοί εκπρόσωποι φορέων, απ' όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, αυτοδιοικητικοί και κυρίως νεολαία, που πρωτοστατεί στην δράση αυτή, έδωσαν το παρόν στην χθεσινή συνάντηση, θέτοντας έτσι γερές βάσεις για το μέλλον της πρωτοβουλίας και του εθελοντισμού.

Ο δήμος Πύλης προωθεί τον εθελοντισμό στην περιοχή αρμοδιότητάς του τονίζοντας "ας ξεκινήσουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια που θα αποδεικνύει πως για όλους εμάς δεν είναι το χρήμα το παν, αλλά η ανθρώπινη επαφή και το χαμόγελο".
Για τον εθελοντισμό και την προσπάθεια που γίνεται στον δήμο Πύλης, μίλησαν αρχικά παιδιά από την Ομάδα Εθελοντών του Δήμου, ενώ εισηγητές ήταν η ιατρός, υπεύθυνη εθελοντισμού της ΜΚΟ "Όασις" Πόπη Καλαϊτζή, με θέμα "Εθελοντισμός, απάντηση στην κρίση που βιώνει η πατρίδα μας", ο οικονομολόγος και πρόεδρος δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Σκριάπας με θέμα "Η δικτύωση, ο ρόλος και η συμβολή των ΜΚΟ στην βιώσιμη ανάπτυξη – Το δίκτυο "ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" ως πρότυπο καλής πρακτικής", ο γραμματέας του Συλλόγου Φίλων Δάσους Περτουλίου δασάρχης Νικόλαος Χασάναγας, με θέμα "Εθελοντισμός και ανάπτυξη ορεινών περιοχών", το μέλος της Ομάδας Εθελοντισμού Πολιτών Φήκης "Γεώργιος Σακελλαρίου" Χριστίνα Πετρενίτη – Σύρμου με θέμα "Παρουσίαση ομάδας εθελοντισμού", η πρόεδρος του Συλλόγου Γονλέων και Κηδεμόνων Δεημοτικού Σχολείου Πύλης Μαρία Τζάνη και στο τέλος παρουσιάστηκε η ιστοσελίδα του εθελοντισμού δήμου Πύλης.
Στόχος μία καλύτερη κοινωνία
Στον χαιρετισμό του ο κ. Κουφογάζος εξήρε την πρωτοβουλία των νέων για τον εθελοντισμό, ο οποίος έχει την έννοια της προσφοράς και όχι αυτήν που προσλαμβάνουν ενέργειες "της μόδας".
"Ρίχνουμε τον σπόρο για να φυτρώσει ο εθελοντισμός στον Δήμο μας με στόχο την αναζωπύρωση της αγάπης, της αλληλοβοήθειας, για μία καλύτερη κοινωνία, για μία ενεργή κοινωνία που θα συμβάλλει τα μέγιστα στις απαιτήσεις των καιρών" τόνισε ο κ. Κουφογάζος και υπογράμμισε την αγνή πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει όσοι ασχολούνται μ' αυτό το θέμα, χωρίς να πατρονάρονται από κανέναν.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος, ευχαρίστησε για την συμβολή τους στον εθελοντισμό και την προσφορά τους στον τόπο τους εκπροσώπους των φορέων και επισήμανε πως στόχος είναι η ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών.
Από το "εγώ" στο "εμείς"
Στην εισήγησή της η κ. Καλαϊτζή σημείωσε αρχικά ότι ο εθελοντισμός αφορά όλες τις ηλικίες και προσφέρει πρωτόγνωρες εμπειρίες, ενώ επισήμανε την παράδοση των Ελλήνων στον εθελοντισμό, όσες φορές τον χρειάστηκε η πατρίδα.
Ο ενεργός εθελοντισμός διατηρεί τα ήθη και τα έθιμα του Ελληνισμού, μεταλαμπαδεύοντας τις παραδόσεις στις επερχόμενες γενιές, δήλωσε η κ. Καλαϊτζή, υπογραμμίζοντας στην συνέχεια ότι εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία αλλά προσφορά.
"Ειδικά τώρα που η χώρα μας βρίσκεται σε μεγάλη κρίση, ο εθελοντισμός είναι επιτακτική ανάγκη", δήλωσε κ . Καλαϊτζή και πρόσθεσε "η κρίση που βιώνουμε είναι ηθική, εξαιτίας της οποίας επήλθε και η οικονομική. Τώρα μας χρειάζεται η πατρίδα μας, σε κάθε τομέα της ζωής".
"Δεν είναι όμορφο να προσφέρουμε βοήθεια σε έναν συνάνθρωπό μας, να ενεργήσουμε για την καλυτέρευση της εικόνας κοινόχρηστων χώρων;", σημείωσε η κ. Καλαϊτζή για να τονίσει πως πρέπει να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε τι κάνουμε εμείς και όχι τις κάνουνε οι άλλοι για μας, να περάσουμε από το "εγώ" στο "εμείς".

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2011 21:59
Γράφει ο/η Ματθαίος Μπίνας 
proinoslogos