Πρώτο Διήμερο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Εθελοντών Δήμου Πύλης

Πραγματοποιήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουνίου το Πρώτο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Εθελοντών του Δήμου Πύλης. Η προσέλευση του κόσμου και η συμμετοχή του στις δραστηριότητες ήταν ενθουσιώδης.
Οι δράσεις ξεκίνησαν το Σάββατο το πρωί με την κα Σία Φαράκη και το θεατρικό παιχνίδι, ενώ αργότερα τη σκυτάλη πήραν τα παραδοσιακά παιχνίδια με την βοήθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύλης. Το απογευματινό πρόγραμμα ξεκίνησε με άθληση και χορό Zumba από τον κ. Κων/νο Καραΐσκο και την κα Μαρία Ίτσιου και στη συνέχεια ο κ. Τσιαμπαλής Δημήτριος με τους παραδοσιακούς ήχους της φλογέρας του μας μετέφερε σε άλλες εποχές.
Ο μαθητής Ανδρέας Ράγιας μας προσέφερε μια μοναδική παράσταση Καραγκιόζη, ενώ έπειτα η παραδοσιακή χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Παλαιομοναστήρου μας τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τα παιδικά τμήματα των Συλλόγων Αγίου Βησσαρίωνα καιΠύλης και των ενηλίκων του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλιοκαρυάς, Πολιτιστικού Συλλόγου Πύλης, Συλλόγου Γυναικών Αγίου Βυσσαρίωνα «το Δούσικο» και του Συλλόγου Γυναικών

Παλαιομοναστήρου. Μάλιστα ο ενθουσιασμός του κόσμου και των εθελοντών ήταν τέτοιος, που στο τέλος μπήκαν και χόρεψαν μαζί με τους χορευτές. Η βραδιά έκλεισε με το συγκρότημα Omnia Band, η οποία διασκέδασε με τον καλύτερο τρόπο τη νεολαία.
Την Κυριακή το πρόγραμμα ξεκίνησε με την κα. Μαρία Κατσανούλη και την αφήγηση παραμυθιού, η οποία καθήλωσε τόσο τα παιδιά όσο και τους μεγάλους. Στη συνέχεια ο Σύλλογος Γυναικών Αγίου Βησσαρίωνα «το Δούσικο» μας μαγείρεψε πλαστό και μας έδειξε κάποια μυστικά της τοπικής κουζίνας. Ακολούθησαν οι θεατρικές παραστάσεις από το θεατρικό εργαστήρι της κα. Σία Φαράκη και το διήμερο έληξε με την Ορχήστρα «Βασίλη Τσιτσάνη».
Φυσικά πρέπει να αναφέρουμε και τις δράσεις που πραγματοποιούνταν καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι οποίες ήταν: 1) χειροτεχνία με γύψο από τον Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Φήκης, 2) ενημέρωση για την ανακύκλωση από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος, 3) κλόουν Λέλος, που διασκέδαζε τα παιδάκια τόσο με τα σκέρτσα του όσο και με τον παιδότοπο που μας παραχώρησε, 4) παρουσίαση ζωγραφικής με έργα που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ από το Λύκειο Πύλης υπό την καθηγήτρια Μυρτώ Αποστόλου, 5) έκθεση ζωγραφικής από το Νηπιαγωγείο Πύλης, 6) έκθεση φωτογραφίας και κολλάζ από το Γυμνάσιο Πύλης υπό την καθηγήτρια κ. Κλιάφα Βικτωρία, 7) προβολή του Δήμου Πύλης και της νέας σελίδας για κινητά Visit Pyli Mobile Site, 8) ενημέρωση για την ανακύκλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πύλης, 9) παρουσίαση των τοπικών προϊόντων από τον Σύλλογο Γυναικών Αγίου Βησσαρίωνα «το Δούσικο», 10) ζωγραφική και κεραμική από την ομάδα εθελοντών, ώστε τα παιδιά να εκφράσουν τη δημιουργικότητα τους, και 11) δημιουργία σταντ :Χάρισε το βιβλίο σου «Μετέδωσε τη γνώση», ώστε να δημιουργηθεί μία βιβλιοθήκη.
Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τόσο τον κόσμο, που με την προσέλευση του έδωσε πνοή και ζωή σε αυτό μας το εγχείρημα, όσο και τους χορηγούς μας, που χωρίς την προσφορά τους δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτό το φεστιβάλ. Χρυσός χορηγός ήταν ο Εμπορικός Σύλλογος Πύλης, αργυροί χορηγοί το ξενοδοχείο «Πύλη», το καλλιτεχνικό τυπογραφείο του κ. Τεντολούρη Δημήτριου και τον Κ. Μαράβα Κων/νο, καθώς και τους λοιπούς χορηγούς. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο κ. Κων/νο Κουφογάζο, τους αντιδημάρχους κ. Μαγκούτη Δημήτριο, κ. Τεντολούρη Πέτρο ,κ. Δούλαλα Κων/νο και την πρόεδρο του ΟΚΠΑΔ κα. Μπουροκώστα Βαϊτσα, που ήταν πάντα δίπλα μας και μας βοηθούσαν σε ό,τι τους ζητούσαμε. Στη συνέχεια θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον υπάλληλο του Δήμου κ. Απόστολο Φράγκο, που ως συντονιστής ήταν η πυξίδα όλου του φεστιβάλ και τον κ. Πλαβό Αθανάσιο, που η συμβολή του ήταν καθοριστική. Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει για όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν στο φεστιβάλ και βοήθησαν τόσο στην υλοποίηση όσο και στην επιτυχία του. Εθελοντές που ήταν μαζί μας από την αρχή μέχρι το τέλος του εγχειρήματος αλλά και αυτούς που ήρθαν στην πορεία επειδή απλώς ήθελαν να προσφέρουν και να συμμετάσχουν.
Εν κατακλείδι θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι ελπίζουμε το συγκεκριμένο φεστιβάλ να γίνει η απαρχή νέων δράσεων και συνεργασιών με άλλους εθελοντές, ομάδες και συλλόγους, καθώς και να καθιερωθεί ως θεσμός στο δήμο μας. Έτσι περιμένουμε ιδέες και προτάσεις, ώστε με την βοήθεια και την ενεργή συμμετοχή όλων να είναι πιο επιτυχημένη η επόμενη προσπάθεια μας. Άλλωστε όπως λέει και το σύνθημά μας:

«Γίνε και εσύ εθελοντής, γιατί όλοι μαζί μπορούμε»




Με εκτίμηση,
Ομάδα Εθελοντών Δήμου Πύλης