Πολιτιστικός Σύλλογος Πιαλείων

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Το έτος 2011  ανακηρύχτηκε ΕΥΡΩΠΑΊΚΟ ΕΤΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ
Η  5η Δεκεμβρίου κάθε έτους ως 'Διεθνής  Ημέρα Εθελοντισμού'.

Ο εθελοντισμός είναι μια πράξη μέσα από την οποία οι άνθρωποι αποκτούν  νέες δεξιότητες και   είναι ενεργοί πολίτες στην κοινότητα τους.

Οι εθελοντές προέρχονται από οποιοδήποτε κοινωνικό-οικονομικό- πνευματικό  στρώμα της κοινωνίας. Και  μπορούν όλοι να είναι υποψήφιοι εθελοντές.



Εθελοντής είναι ο πολίτης εκείνος που προσφέρει ανιδιοτελώς τον ελεύθερό του χρόνο ή τη γνώση του για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα.

Ο Εθελοντισμός   αποβλέπει στην ευημερία του συνανθρώπου, της κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα.   Αφορά μια στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες, όπως η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συμμετοχή.

  Η προσφορά εθελοντικής υπηρεσίας, έχει πολλές μορφές δράσης: συνοδεία, βοήθεια στο σπίτι, εμψύχωση, πρόληψη, δωρεά αίματος, μεταφορά ασθενών,  ψυχαγωγία, νομική βοήθεια, καθαριότητα, προστασία περιβάλλοντος, ανάπλαση χώρων, διοργάνωση σεμιναρίων , η οργάνωση κυρίως από νέους  πολιτιστικών, θεατρικών, μουσικών, κοινωνικών δραστηριοτήτων  κ.λ.π. 

 Εθελοντισμός είναι η αυθόρμητη, ενσυνείδητη και ανιδιοτελής προσφορά της ανθρώπινης ενέργειας για τη θεραπεία της ανάγκης του πλησίον και της κοινωνίας μας
. Ο Εθελοντισμός είναι ο δείκτης τού πολιτισμού μιας κοινωνίας.
Μέσω του εθελοντισμού επιτυγχάνονται  η μετεξέλιξη της κοινωνίας από άκρως ατομικιστική σε κοινωνία αλληλεγγύης.
Στη χώρα μας, ο εθελοντισμός σαν θεσμός δεν είχε, μέχρι πρόσφατα ανάλογη ανάπτυξη με αυτή των άλλων χωρών της Δύσης.  Tο συμπέρασμα είναι ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τη συνεισφορά των εθελοντών
Όλοι μπορούν να συμμετέχουν στην οργάνωση του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ  και να έρθουν στην ομάδα των εθελοντών μας. Συμμετέχοντας έτσι συλλογικά, επιταχύνουμε πιο πολύ την διαδικασία για την επίτευξη των στόχων μας.

Ο Εθελοντισμός δεν έχει όρια

Εάν επιθυμείτε να ενταχθείτε στην ομάδα των εθελοντών μας, μπορείτε να συμπληρώσετε την   φόρμα- ΑΊΤΗΣΗ που θα παραλάβετε από τα μέλη του Συλλόγου μας και τα καταστήματα του χωριού μας

Στα τέλη Οκτωβρίου Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΚΟΣ ΜΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ θα πραγματοποιήσει την πρώτη συνάντηση των μελών εθελοντών για   την χάραξη της παραπέρα πορείας μας.

Ο Πρόεδρος του Π. ΣΥΛΛΟΓΟΥ : Παπαγιαννόπουλος Δημήτριος