"Συνάντηση για τον εθελοντισμό στο Δήμο Πύλης"

Μετά από πρωτοβουλία των νέων του Δήμου Πύλης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Αυγούστου συνάντηση τοπικών φορέων και δημοτών με θέμα:΄΄Δημιουργία δικτύου εθελοντικών ομάδων στο Δήμο Πύλης''. Ομιλητές ήταν η κ. Πόπη Καλαϊτζή, Ιατρός, υπεύθυνη εθελοντισμού και επικοινωνίας της Μ.Κ.Ο. Όασις, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής & του εθνικού συμβουλίου νεολαίας, όπου ανέπτυξε το θέμα:΄΄Εθελοντισμός: Απάντηση στην κρίση που βιώνει η πατρίδας μας΄΄. Η κ. Καλαϊτζή μεταξύ των άλλων ανάφερε τα εξής: "Ο εθελοντισμός είναι μια εξαιρετική ευκαιρία που δίνεται στον καθένα μας να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στην κοινωνία.
Φωτογραφικό υλικό εδώ...
Να δείξουμε με το παράδειγμα μας ότι τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή όπως ένα χαμόγελο στον ασθενή, ένα λουλούδι στο γκρίζο της πόλης, ένα πιάτο φαγητό στον πεινασμένο, περισσότερη αισθητική στη γειτονιά μας, υποστήριξη στον κοινωνικά αποκλεισμένο, δεν απαιτούν πάντα χρήματα. Αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας, πρέπει να βγούμε από το εγώ και να έρθουμε στο εμείς, όπως λένε οι άνθρωποι της ΟΑΣΙΣ. Ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία. Αυτά που παίρνεις είναι περισσότερα από αυτά που δίνεις. Γενικότερα όμως η διάθεση για προσφορά είναι κάτι που καλλιεργείται.
Ο κ. Κων/νος Σκριάπας, Οικονομολόγος, πρόεδρος δικτύου Μ.Κ.Ο. Θεσσαλίας, πρόεδρος δικτύου συλλόγων επαρχίας Ελασσόνας και αποδήμων ΄΄ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ΄΄ανέπτυξε το θέμα: "Η δικτύωση, ο ρόλος και η συμβουλή των Μ.Κ.Ο. στη βιώσιμη ανάπτυξη - Το δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ ως πρότυπο καλής πρακτικής". Ο ομιλητής ανέφερε ότι σε ένα υπό ίδρυση δίκτυο (ομοσπονδία) εθελοντικών οργανώσεων, μπορούν και πρέπει να ενταχθούν όλες οι εθελοντικές οργανώσεις του νέου δήμου που προέκυψαν από το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στην κοινωνική αλληλεγγύη και οικονομία. Επίσης μίλησε για την ίδρυση ενός δικτύου, όπου υπηρετεί τον τόπο και μας δίνει όλους το δικαίωμα να ελπίζουμε. Ένα δίκτυο όμως, ανεξάρτητο, από οποιουδήποτε είδους παρέμβαση, καθοδήγηση ή επιρροή, που να υπηρετεί τον άνθρωπο, τον πολιτισμό, την ελευθερία της σκέψης.
Ο κ. Νικόλαος Χασάναγας, Δασάρχης Περτουλίου - Γραμματέας συλλόγου φίλων δάσους Περτουλίου, ανέπτυξε το θέμα:΄΄Εθελοντισμός και ανάπτυξη ορεινών περιοχών΄΄. Ανέφερε ότι ο εθελοντισμός μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ορεινής υπαίθρου βοηθώντας στην ανάδειξη τοπικών ανταγωνιστικών  πλεονεκτημάτων ενδογενούς ανάπτυξης, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.
Η κ. Χριστίνα Πετρενίτη - Σύρμου, μέλος ομάδας εθελοντισμού πολιτών Φήκης, παρουσίασε την ομάδα εθελοντισμού πολιτών Φήκης ΄΄Γεώργιος Σακελαρίου΄΄όπου αυτή την στιγμή αριθμεί 110 μέλη με ένα εύρος ηλικιών από 14 έως 75 ετών. Η νεοσύστατη εθελοντική ομάδα έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα μια δράση η οποία ήταν χωρισμένη σε τρία τμήματα. Περιελάμβανε τον καθαρισμό της κεντρικής πλατείας, της παιδικής χαράς και του συντριβανιού. Στόχος είναι η ομάδα εθελοντισμού Γεώργιος Σακελάριος να διπλασιάσει τα μέλη της σε ένα χρόνο από τη σύσταση της και να επεκτείνει τις δραστηριότητες της στο μέγιστο βαθμό.
Η κ. Μαρία Τζάνη, πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Πύλης, γραμματέας του συλλόγου γυναικών Αγ. Βησσαρίωνα ΄΄το Δούσικο΄΄ και εθελόντρια του Ε.Ε.Σ. μίλησε για την εμπειρία της ως γυναίκα και μητέρα εθελόντρια. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από την εμπειρία της σαν γυναίκα και μητέρα την έκανε να αποδεχτεί την πρόταση των ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν στην Πύλη και να μοιραστεί μαζί τους όλα αυτά που μοιράζεται καθημερινά με την οικογένεια της. Ο εθελοντισμός πρέπει να μας αγγίζει όλους ανεξαρτήτου κοινωνικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας.
Εν συνεχεία έγινε η παρουσίαση της ιστοσελίδας του εθελοντισμού του Δήμου Πύλης.
Αρκετοί συνδημότες θέλησαν από σήμερα κιόλας να εγγραφούν εθελοντές στο δήμο μας.
Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πύλης Κ. Κουφογάζος, όπου προλόγισε τη συνάντηση, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γ. Παναγιώτου, οι αντιδήμαρχοι Ι. Κουτσονάσιος, Α. Πλαβός, Ι. Σουφλιάς, Ν. Τόλιας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δ. Μαγκούτης. Π. Λέφας. Φ. Θέος, Β. Μπουροκώστα, Κ. Δούλαλας, Κ. Μπουζιώκας, η δημοτική σύμβουλος Τρικκαίων Π. Βράντζα, ο πρόεδρος νέων Δ.Ε. Αιθήκων ο οποίος ήταν ο  συντονιστής της συνάντησης, πρόεδροι και μέλη Τ.Σ., πολιτιστικοί σύλλογοι καθώς και πλήθος κόσμου. 
Έχει γραφτεί από Δήμος Πύλης   
Σάββατο 20/08/11