Ομάδα Εθελοντών Δήμου Πύλης

Σε μια εποχή που όλα γύρω μας αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς, που η καθημερινότητά μας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη λόγω της οικονομικής και όχι μόνο κρίσης, η ανάγκη για στήριξη αξιών και παραδόσεων μοιάζει πιο επιτακτική από ποτέ…
Είναι ευκαιρία για όλους μας να δείξουμε πως εδώ, στον τόπο μας, διατηρούμε ζωντανές και αναλλοίωτες αξίες όπως η αγάπη, ο σεβασμός, η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια.
Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται γύρω μας οφείλουμε να ενεργοποιηθούμε. Να ενώσουμε τις όποιες μικρές ή μεγάλες μας δυνάμεις και να προσφέρουμε…
Ας ξεκινήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μια προσπάθεια που θα αποδεικνύει πως για όλους εμάς δεν είναι το χρήμα το παν, αλλά η ανθρώπινη επαφή και το χαμόγελο.
Μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο να αναζητήσουμε και να βρούμε όλα όσα μας ενώνουν και να θέσουμε μαζί τους στόχους για τον Δήμο μας.
Στο πλαίσιο αυτό και με τη σκέψη ότι ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ είναι μια πράξη μέσα από την οποία όλοι μας μπορούμε να αποκτήσουμε νέες δεξιότητες, να γίνουμε ενεργοί και πραγματικά χρήσιμοι για τον διπλανό μας, ας γίνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ εθελοντές στην ομάδα του Δήμου Πύλης.
Γιατί…
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
Τι είναι ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ;
Η λέξη Εθελοντισμός προέρχεται από το ρήμα «εθέλω» που σημαίνει θέλω πολύ.
Ο Εθελοντισμός είναι στάση ζωής, είναι η αυθόρμητη, ενσυνείδητη και ανιδιοτελής προσφορά της ανθρώπινης ενέργειας για τη θεραπεία της ανάγκης του πλησίον. Ακόμη και σήμερα, μπορεί να είναι η γνήσια «εθελοντική» προσφορά, δηλαδή η προσφορά υπηρεσιών χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς προσδοκία υλικής αμοιβής ή προσωπικής προβολής, και να έχει ως κίνητρο την οργανωμένη προσφορά υπηρεσίας προς το κοινωνικό σύνολο.
Ο Εθελοντισμός εκδηλώνεται με την ελεύθερη βούληση του εθελοντή. Ως ελεύθερη απόφαση· είναι προσωπική υπόθεση, είναι τρόπος ζωής και ατομική πειθαρχία.
Ο Εθελοντισμός, αποδίδει οφέλη σε κάποιον τρίτο ή σε κάποιο σύνολο ανθρώπων. Αποτελεί κορυφαία πράξη ανάδειξης της αγάπης και του σεβασμού προς τον συνάνθρωπο, κινητήρια δύναμη που μας καθιστά ενεργούς πολίτες.
Ο Εθελοντισμός είναι ένας δυναμικός τρόπος κοινωνικής συμμετοχής και παρέμβασης των πολιτών, με στόχο την εξέλιξη της κοινωνίας σύμφωνα με τις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης. Δεν έχει πλαίσια και όρια· είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, που μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και διαστάσεις με βάσει τις αξίες, αρχές και την κοινωνικό-οικονομική και πολιτισμική πραγματικότητα της κοινωνίας.
Ο εθελοντισμός αφορά πράξεις και όχι λόγια!

Τι είναι ο ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ;
Εθελοντής είναι ο πολίτης εκείνος που προσφέρει ανιδιοτελώς τον ελεύθερο χρόνο του ή τη γνώση του για χρήσιμες δράσεις , χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα.
Ο Εθελοντής έχει ως διακηρυγμένο κίνητρο την προσφορά των υπηρεσιών του είτε προς την κοινωνία στο σύνολό της είτε προς μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. 
Ο Εθελοντής προέρχεται από οποιοδήποτε κοινωνικό-οικονομικό στρώμα της κοινωνίας και ακολουθεί τις αρχές του εθελοντισμού. Εκείνες τις αρχές δηλ., τις οποίες οφείλουμε ευσυνείδητα να ακολουθούμε και να κάνουμε πράξη στην καθημερινότητα, ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας και την ποιότητα της ανθρωπιστικής μας προσφοράς. Είναι πολύ σημαντικό να προσφέρεις στον άλλο, αυτό που θα ήθελες κι εκείνος να σου προσφέρει σε μια δεδομένη στιγμή. 

Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού
Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 27ης Νοεμβρίου 2009, το έτος 2011 ανακηρύχθηκε «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντικών Δραστηριοτήτων που προωθούν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη».
Βασικός στόχος του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού είναι η ενθάρρυνση και η υποστήριξη-κυρίως μέσω ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών– των προσπαθειών που καταβάλλουν η Ένωση, τα κράτη μέλη και οι τοπικές και περιφερειακές αρχές για τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων στην κοινωνία των πολιτών οι οποίες ευνοούν τον εθελοντισμό καθώς και η ενίσχυση της προβολής των εθελοντικών δραστηριοτήτων.

Γιατί να γίνω ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ;
·        ΓΙΑΤΙ...θέλω έναν καλύτερο κόσμο!
·        ΓΙΑΤΙ...θέλω να αποκτήσω καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις!
·        ΓΙΑΤΙ...θέλω να μοιραστώ το χρόνο μου δημιουργικά!
·        ΓΙΑΤΙ...ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ!

Σε ποιους τομείς μπορώ να προσφέρω ως ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ;
Οι εθελοντές μπορούν να προσφέρουν ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, το επάγγελμά τους, τις σπουδές τους...
Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω τομείς:
·      Περιβαλλοντικές δράσεις
·      Δραστηριότητες Πολιτιστικού, Κοινωνικού και Ενημερωτικού χαρακτήρα.
·      Υγεία και Αθλητισμός
·      Τουριστική Προβολή, Εκδηλώσεις και Δράσεις του Δήμου Πύλης

Ποιος μπορεί να γίνει ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ;

Εθελοντές  μπορεί να είναι σύλλογοι, σωματεία, ενώσεις, ομάδες πολιτών ή και μεμονωμένα άτομα, κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτου επαγγέλματος και επιπέδου μόρφωσης σε όλα τα μήκη και πλάτη του νέου μας Δήμου.

Περιμένουμε τις προτάσεις σου, τις ιδέες σου, την υποστήριξή σου!


ΓΙΝΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ!


Έλα και εσύ για να κάνουμε τον Τόπο ΜΑΣ καλύτερο,

γιατί…

…«ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ»


Με εκτίμηση και σεβασμό στον Πολίτη,
Ομάδα Εθελοντισμού Δήμου Πύλης